Nová špecializovaná učebňa pre mladých technikov v Prešove vďaka EkoFondu

25.11.2011 Prešov

Prešov 25. novembra (TASR-OTS) – EkoFond, n.f. (EkoFond), ktorého zriaďovateľom je SPP, v spolupráci so Strednou odbornou školou technickou v Prešove dnes slávnostne otvorili novú učebňu a špecializovanú dielňu pre praktickú výučbu. Ide už o tretiu učebňu tohto typu, prvá bola otvorená v máji v SOŠ elektrotechnickej v Trnave, druhá v októbri v Banskej Bystrici. Učebňa je súčasťou nového experimentálneho študijného odboru \"Technik energetických zariadení budov\". Ide o unikátny školský projekt, pretože impulz na zriadenie tohto študijného odboru prišiel priamo z praxe - od Aliančných partnerov SPP, ktorí dlhodobo avizovali nedostatok technických odborníkov so zameraním na energetiku budov. Celková hodnota odbornej učebne v Prešove predstavuje 263 630 eur.
Zriadenie nového odboru inicioval a finančne i odborne podporil EkoFond spolu s SPP a so skupinou vybraných Aliančných partnerov SPP (externé servisné spoločnosti spolupracujúce s SPP). Štúdium je jedinečné aj preto, že budúci absolventi sú už teraz očakávaní zamestnávateľmi. Tento nový perspektívny učebný odbor bol v školskom roku 2010/2011 otvorený v troch pilotných školách v Trnave, Banskej Bystrici a v Prešove. Vybudovanie progresívnej učebne bolo jedným zo základných predpokladov kvalitnej realizácie tohto školského projektu. Zatiaľ bolo do projektu budovania nového študijného odboru investovaných viac ako 780 000 eur. Ide o dlhodobý projekt, ktorý si vyžiada ďalšie investície všetkých zúčastnených subjektov.
\"Vznik tohto nového študijného odboru sme iniciovali na základe analýzy trhu a analýzy existujúcich študijných odborov v rámci Slovenska. Zistili sme veľký nedostatok expertov v odbore energetiky a absenciu ich prierezového odborného vzdelávania. V tomto školskom roku sme už v druhom roku overovania tohto odboru, o ktorom sa informácie rýchlo šíria aj do iných stredných odborných škôl. Tie stále viac prejavujú záujem o možnosť jeho výučby. Možno aj preto, že jeho absolventi majú už v súčasnosti zabezpečené zamestnanie, keďže takýchto odborníkov je na trhu veľmi málo. K tomu, aby boli školy schopné poskytovať hodnotnú výučbu, potrebujú dobre vybavené odborné učebne a dielne, čo je veľmi nákladné. Konkrétne vybavenie tejto odbornej učebne a dielne stálo vyše 260 000 eur,\" zdôraznila Eva Guliková, správkyňa EkoFondu.
Získané teoretické vedomosti si žiaci budú môcť prakticky overiť v nových odborných učebniach vybavených najmodernejšími progresívnymi technológiami v oblasti energetiky, ako sú kondenzačné plynové kotly, plynové tepelné čerpadlo, mikrokogeneračná jednotka na zemný plyn, fotovoltické články, solárny kolektor a pod. Zriadenie odborných učební a dielní inicioval a finančne podporil EkoFond a ďalšie technologické vybavenie učebne dodali jednotliví Alianční partneri SPP. Škola získala aj finančný príspevok zo spoločnej grantovej schémy vytvorenej a financovanej Rozvojovým programom OSN (UNDP) a EkoFondom, ktorá bola určená na financovanie malých projektov. Celková výška investície vrátane investície zo strany školy dosiahla k dnešnému dňu sumu 263 630 eur.
\"Škola nemôže zaostávať pri presadzovaní najnovších technických trendov, ale naopak, musí robiť všetko pre to, aby svojich absolventov pripravovala v progresívnom duchu. Veríme, že v ďalšej dobrej spolupráci s EkoFondom, SPP, s Aliančnými partnermi SPP a za aktívnej pomoci zriaďovateľa sa nám bude dariť plniť aj túto zložitú úlohu.
Chcem vysloviť presvedčenie, že investícia do podmienok pre výchovno-vzdelávací proces v študijnom odbore technik energetických zariadení budov bude investíciou rozumnou a súčasne efektívne vynaloženou jednak pre slovenské stavebníctvo a energetiku a v konečnom dôsledku aj pre zamestnancov našej školy. Kolektív zamestnancov a žiakov SOŠ je pripravený urobiť všetko pre to, aby sa tento cieľ naplnil,\" povedal Štefan Cmar, riaditeľ SOŠ technickej v Prešove pri jej slávnostnom otvorení.
Absolventi študijného odboru budú mať veľmi široké uplatnenie nielen v oblasti plynárenstva, ale aj na celom trhu v oblasti energetického poradenstva a služieb pri kúpe, inštalácii, servise a údržbe energetických zariadení pre domácnosti a malé prevádzky. Využitím získaných znalostí tak priamo prispejú k úsporám energie spotrebovávanej v rámci budov, pričom v štúdiu môžu pokračovať aj na vysokej škole.


Kontakt:
Eva Guliková, správkyňa EkoFondu
 

Vyberte región